Magyar ILIAS Közösség Egyesület
  • Bejelentkezés
Oldalsáv elrejtése

Navigációs útvonal

Ikon Kategória

Gyászol a Magyar ILIAS Közösség Egyesület

Tabok

Gyászol a Magyar ILIAS Közösség Egyesület

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Budai Attila, a Magyar ILIAS Közösség Egyesület alapító elnöke, 2015. február 27-én, életének 69. évében, súlyos betegség következtében elhunyt.
Budai Attila 1970-ben szerzett diplomát az ELTE TTK Matematikus szakán (Operációkutatási szakirányon), majd 1971-ben 1 éves rendszerszervezői és programfejlesztői képzésben vett részt. Ezt követően az Adatfeldolgozó Hivatalban dolgozott rendszerszervező, rendszerszoftveres, rendszerfejlesztési csoportvezető beosztásokban, 1975 és 1989 között a Rendszerfejlesztő alosztály, majd osztály vezetője: több országos nagyszámítógépes rendszer szervező és programozói munkájának végzése és irányítása fűződik a nevéhez. 1990 és 1997 között az ORFK Kutató-fejlesztő Osztályának vezetőjeként több országos informatikai projektet irányított, megszervezte az EU szabványoknak megfelelő stratégiai informatikai tervezést, az ORFK-n a rendőrségi projekt, adatbázis- és konfiguráció-menedzsmentet, illetve bevezette az informatikai rendszerfejlesztésekben a minőségbiztosítást. Az Informatikai Tárcaközi Bizottság szakértőjeként részt vett az információvédelem és adatbiztonság fő elveinek és ajánlásainak kidolgozásában. Nevéhez fűződik a rendőrségi törvény adatkezelési fejlesztésének kidolgozása (1990-1992); a Legfőbb Ügyészséggel és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával együtt a bűnüldöző és igazságszolgáltató szervek közötti elektronikus irat- és adatcserét (EDI) biztosító rendszer tervének és az Informatikai Tárcaközi Bizottság támogatásával egy gyakorlatban is működő modell kidolgozása; a rendőri informatika középtávú stratégiai tervének kidolgozása (1992); projektvezetőként a rendőrkapitányságok számítógépes ügyviteli és ügyfeldolgozó rendszere fejlesztésének irányítása; a rendőrségi projekt, adatbázis- és a konfigurációmenedzsment megszervezése, a nyugat-európai országok eljárási szabványainak, az ún. V-MODELL-nek az adaptálása (1994-1995).
1975 óta tanított a felsőoktatásban, 1997-től a Gábor Dénes Főiskola docense, a Mikroszámítógépek és a Számítógépes grafika vezetőtanára, 2001-től 2008-ig tanszékvezető-helyettes. A GDF szenátusának több éven át aktív tagja volt. A GDF Alap- és Műszaki Tudományi Intézete két tudományos műhelyének is tagja. Felsőoktatási tanári pályafutása alatt 17 komplex tananyagot készített, 7 felsőoktatási tankönyv, 3 jegyzet szerzője, illetve társszerzője, 2 jegyzetet írt, 3 oktatófilm és 6 multimédiás, webes interaktív oktatóprogram kidolgozásában vett részt. Tudományos kutatásokat korábban a számítógépes azonosítás, az adatvédelem és adatbiztonság témakörben végzett, az utóbbi években az internetes távoktatás módszertanával és az e-learning keretrendszerek alkalmazásával kapcsolatos témakörökben publikált, és rendszeresen tartott előadásokat hazai és nemzetközi konferenciákon. 2001-től volt a Gábor Dénes Főiskolán az ILIAS távoktató és tananyagfejlesztő e-learning keretrendszer intézményi bevezetéséért felelős projekt vezetője. E feladatkörében hozzájárult ahhoz, hogy a GDF az ILIAS keretrendszer szolgáltatásait már az oktatás napi gyakorlatában is hasznosítja. E példamutató vezetői tevékenysége kivívta más intézmények hasonló téren dolgozó munkatársainak tiszteletét és bizalmát. Méltán lett alapító elnöke a 2011 januárjában bejegyzett, de már korábban megalakult Magyar ILIAS Közösség Egyesületnek. E tisztségét haláláig betöltötte.
Sokat tett az e-learning hazai elterjesztéséért. Az ILIAS-t használó szervezetek szakmai segítése, támogatása szívügye volt: hozzá fűződik a MIKE inkubátorprogram kidolgozása és beindítása. Számos szakdolgozója ma elismert e-learning szakember.
Budai Attila igazi példa volt és marad számunkra munkában, szakmai hozzáállásban, emberségben.
Emlékét nem feledjük.

Fájlok

Ikon Tananyagfájl
2015. március 23. (hétfő) 12 óra
png   315,6 KB   11. Márc. 2015, 20:28  
Ikon Tananyagfájl
Budai Attila önéletrajza a MIKE szakértői bázisából
pdf   78,0 KB   21. Jún. 2015, 00:30  

Hírek (Blokk)

Hírek töltése...